Swallow tailed Gull

Swallow Tailed Gull to równikowy ptak morski w rodzinie Mew Laridae. Gatunek jest endemitem Wysp Galapagos. Nie rozmnaża się całkowicie pelagicznie, migrując na wschód do wybrzeży Ekwadoru i Peru.

Mewa Jaskółcza ma ponad pięćdziesiąt Kolonii rozsianych po całym archipelagu Galapagos.

Mewa Jaskółcza jest wyjątkowa wśród Mew do karmienia wyłącznie w nocy. Jest to jedyna nocna Mewa na świecie. Jego nocne oczy pozwalają mu karmić się rybami i kałamarnicami, które wychwytuje z powierzchni oceanu.

Mewa Jaskółcza ma bardzo charakterystyczną czarną głowę z czerwonym pierścieniem wokół oka. Ma czarny dziób z szarą końcówką. Jego rozwidlony ogon jest biały, a wstęgowe stopy są czerwone. Czasami mają białe plamy na plecach. Plamy te pomagają im kamuflować się w ich siedliskach skalistych klifów.

Jaskółcze mewy gniazdują w małych koloniach przez cały rok po wschodniej stronie archipelagu. Składa tylko jedno jajo na klifach wszystkich wysp Galapagos z wyjątkiem Fernandiny i Isabeli. Jego pisklę jest jedynym pisklęciem mewy z tak dużą ilością bieli, być może po to, aby powracający rodzice mogli je łatwiej znaleźć. Niedojrzałe mewy mają również brązowe plamy na plecach i czarny pasek na ogonach. Niedojrzałe mewy mają ostre wołanie z początkowym krzykiem, który wyświetla ich czerwony gape i język, grzechotkę i kończy się dźwiękiem klikania.

zaloty polegają na pierdzeniu, rzucaniu głową i zwracaniu pokarmu przez samce.

rodzaj ryb, które świecą można zobaczyć z góry, dzięki czemu Jaskółka Mewa łatwo zobaczyć i zaatakować go w nocy.

najlepsze miejsca, aby zobaczyć mewę Jaskółczą, znajdują się na wyspach Genovesa i South Plaza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.